Zašto inverter?

Zašto je grejanje Inverter klimom najjeftiniji način grejanja na struju

Inverter klima pruža potpuno konforno i jeftino grejanje kako u pogledu potrošnje tako i u pogledu jednostavnosti i lakoće korištenja. Odnos utrošene električne energije i dobijene toplotne energije iz inverterskog klima uređaja varira u zavisnosti od kvalitta uređaja. Potrošnja struje se kreće od 0,800kW do 1kW na sat neprekidnog rada uređaja a za tu količinu potrošene struje dobija se od 4kW do 6,3kW toplotne energije (kao parametar poređenja uzeta je inverterski klima uređaj jačine 12000Btu/h). TA peć od 3kW potroši 3kW struje da bi distribuirala 3kW toplotne energije. Elektro kotao od 6kW potroši 6kW za dobijenih 6kW toplotne energije. Jednom rečju svi uređaji za grejenje OSIM INVERTER KLIMA koji koriste kao izvor pravljenja toplotne energije struju, za 1kW utrošene struje proizvedu samo 1kW toplotne energije. Kod odabira inverter klima uređaja potrebno je pored energetske klase obratiti pažnju i na SCOP ( koeficijent koji pokazuje odnos potrošene el. energije i dobijene toplotne energije ) , što je veći SCOP to je kvalitetnij uređaj, jeftinije i kvalitetnije grejanje.

Upravo zato što je mali potrošač inverter klimu je moguće priključiti na skoro svaku najobičniju utičnicu u stanu. Ne zahteva i ne zauzima prostor u stanu, što u današnje vreme i trend projektovanja malih stanova nije zanemarljiva stvar. Grejanje inverter klimom kao i grejanje na struju uopšte je moguće i ako nismo pripremili ogrev za zimu , niti nam treba kotlarnica niti prostorija za smeštaj drva, uglja , mazuta gasa. Dobra stvar je takođe što nam za sve to ne trebaju pare unapred , nego ćemo to sve platiti nakon što potrošimo . (možemo malo i kasniti , dok nas ne opomenu sa isključenjem).. Porastom letnjih temperatura sve je izraženija potreba za hlađenjem odnosno kupovinom obične klime namenjene samo za rashlađivanje. Ako se već kupuje onda je logično da onaj koji treba da reši pitanje grejanja doplati i umesto obične kupi inverter klimu koja će efikasno da reši oba problema . Kako je mali potrošač zimi tako je inverter klima I mali potrošač leti.

Lako i jednostavno korištenje , da ne može jednostavnije. Nakon montaže sve se svede na “rad sa daljinskim” . O udobnosti i lakoći ovog načina grejanja ne treba naročito pričati . Mogućnosti podešavanja i programiranja rada klime nam takođe dodatno obezbeđuje lakoću i konfor pri korištenju.

Princip rada Inverter klima uređaja

To je pre svaga rad na principu toplotne pumpe , i to model vazduh – vazduh . Iz vazduha kao nepresušnog, obnovljivog izvora energije , se uzima toplota koju on trenutno ima . Preko freona u uređaju se ova toplota prenosi u unutrašnjost prostorije. Pritom se kompresorom ovaj gas stavlja pod pritisak zbog čega on oslobađa toplotu. Tako zagrejani freon, od toplote iz vazduha i usled izlaganja pritisku , se koristi za grejanje unutrašnjih prostorija .
Da bi sve ovo radilo na temperaturama do -15 stepeni I mi u stanu imali jeftino a kvalitetno grejanje brine se Inverter tehnologija. Inverter klima uređaj ima kompresor promenljive frekfence rada koji u zavisnosti od zadate temperature u prostoriji pojačava ili smanjuje svoj br obrtaja motora I na taj način štedi struju. Inverter klima uređaj pretvara neizmečnu struju jačine 220V u jednosmernu 400V. Kompresori kao I motor ventilator spoljašnje jedinice su DC motori što I omogućava kvalitetno regulisanje brzine rada i obrtaja koju prilagođava postignutoj temperaturi . Ovo praktično znači da dok je temperatura prostorije daleko od željene klima radi punom snagom kako se temperatura prostorije približava postavljenoj intenzitet rada se snmanjuje . Na ovaj način se i potrošnja struje smanjuje . Praktično se održava temperatura ne dozvoljava se preveliko odstupanje od temperature. Pored specifičnog kompresora,kvalitet rada I postojanost inverter klima uređaja na niskim temperaturama održava I izuzetno kvalitetna elektronika kao I mnogo sondi I termostata koji vrše razna merenja unutar prostorije a najviše napolju I u spoljašnjij jedinici inverter klima uređaja. Elektronika sa sondama sprečava smrzavanje spoljašnje jedinice na niskim temperaturama i upravlja celokupnim kvalitetnim radom uređaja .

Razlika između neinverterskih klima uređaja ( takozvanih ON-OFF ) I inverterskih pored vrste kompresora I elektronike je I u tome što neinvertesrki klima uređaj kad postigne zadatu temperature on gasi kompresor I čeka da se temperatura u prostoriji promeni da bi opet počeo da radi, dok inverterski klima uređaj nikad se ne gasi već samo smanjuje svoj broj obrtaja I radi održavanje temperature I na taj nači sprečava osetne temperaturne promene u prostoriji.

Pomoć prilikom kupovine i odabira Inverter klima uređaja

Prilikom kupovine klima uređaja kupac mora biti svestan da kupuje nešto što treba da mu štedi pare na duži vremenski period a istovremeno I kvalitetno da ga služi. Kada sve ovo uzmemo u obzir moramo biti svesni da što je inverteski klima uređaj skuplji to je I kvalitetniji. Kvalitet se ogleda u:

  • Energetskoj klasi
  • Veličini SCOP-a
  • Potrošnji električne energije
  • Kapacitetu – koliko kW uređaj proizvodi
  • Kvalitetu elektronike
  • Garancija

Jedino kad kupujemo klima uređaj mi ne plaćamo brend već kvalitet komponenti od kojih je uređaj sastavljen. Klima uređaje treba kupovati isključivo u firmama koje se bave samo klimatizacijom I svime što je vezano isključivo za klimatizaciju, ventilaciju I grejanje. U takvim firmama odabir zaposlenih se bazira na školsko znanje ( mašinski inžnjer ili tehničar za termičke I rashladne uređaje ) I iskustvo u ono čime se firma bavi. Kupovinom inverterskog klima uređaja u prodavnicama koje se bave isključivo trgovinom bele tehnike dolazite u opasnost da budete trgovački obmanuti. Prodavci u trgovinskim radnjama nisu stručno osposobljeni da vam na adekvatan način prezentuju uređaj. Njihov jedini inters je prodaja.