Korisni saveti

Pravilan odnos temperature i vlažnosti kod klima uredjaja

Ugodan odnos temperature i vlage kreće se oko +20°C i 60% relativne vlage. Teoretski, to znači da se u svakom kilogramu vazduha nalazi 8,7 g vode. Suvi vazduh pri istoj temperaturi (+20°C) ima oko 20% vlage sa 3,7 grama vode u jednom kilogramu vazduha. Vlažan vazduh će biti zasićen parom (100%) ako pri temperaturi od +20°C sadrži 14,7 g vode po 1 kg vazduha. Ovo objašnjenje nam pokazuje šta je potrebno za ugodan boravak u prostoriji s temperaturom od +20°C. Ako je vazduh suv, treba mu dodati oko 5 grama vode po jednom kilogramu vazduha,  što se postiže dodatnim ovlaživanjem, a ako je vazduh vlažan, treba mu oduzeti oko 5 g vode po 1 kg vazduha – odvlaživanjem. Ali, kako vazduh ima svojstvo da s povecanjem temperature može primiti više vlage, možemo ga osušiti i jednostavnim zagrevanjem – za poželjnu relativnu vlažnost od 60%, prostoriju bi trebalo zagrejati na 28°C. Tako cemo uz 14,7 grama vode po 1 kg vazduha, postići i odgovarajuću vlažnost. Ovo je slučaj kada nam i vrući letnji dan deluje sasvim prijatno.

Klima uredjaji i vlažnost vazduha

Uticaj relativne vlažnosti vazduha može se najbolje uočiti u zimskom periodu kada se dugo boravi u zatvorenim zagrejanim prostorijama sa izrazito suvim vazduhom. Tada dolazi do sušenja sluznica nosa, ždrela i dušnika. Osušena sluzokoža više nema sposobnost da brani organizam od štetnih mikroba pa su česte pojave oboljenja. Eksperimentalno je utvrdjeno da se čovek podjednako oseća i na temperaturi od 23°C uz 35% vlage, kao i na temperaturi od 19°C sa vlagom od 60%. To znači da sa povećanom vlagom u vazduhu prostorije možemo zimi održavati nižu temperaturu. Ugodnu klimu odreduju brojni faktori od kojih su tri najvažnija: temperatura vazduha, relativna vlažnost vazduha i elektrostatički naboj u atmosferi. Dobra kombinacija ovih elemenata stvara prijatan osećaj i vedro raspoloženje. Kako više od dve trećine ukupnog vremena provodimo u zatvorenom prostoru u kome uslovi nikada nisu tako povoljni kao u prirodnom okruženju, potreba za simulacijom uslova iz prirode je sasvim logična. Savremena tehnološka rešenja kod klima uredjaja omogućavaju da utičemo na mikroklimu i u zatvorenim prostorima. Zimi dogrevamo prostor a leti ga hladimo, trošeći pri tome znatne količine energije. Kao negativan produkt hladjenja svog mikroporostora imamo za posledicu da podstičemo globalno zagrevanje Zemlje, jer milioni rashladnih uredaja prilikom svog rada oslobadjaju ogromne količine toplote u atmosferu. Ali, ko još misli o tome? Važno je sebi ugoditi sada – na uštrb zdravlja i zadovoljstva nekih budućih generacija. Ugradnjom klima-uredjaja nije teško uticati na klimu u prostoriji ali je mnogo teže postići pravu meru povoljne temperature, relativne vlažnosti vazduha i povoljnog elektrostatičkog okruženja.

Klima uredjaji i prašina

Zadovoljenjem samo jednog od ovih elemenata, npr. povoljne temperature, ubrzo ćemo osetiti da nešto nije u redu jer je problem mnogo složeniji. Zdravu mikroklimu osigurava čist vazduh bez prašine, aerosola, bakterija i alergena, kao i raznih štetnih gasova karakterističnih za industrijalizovanu okolinu. Unutar prostorija, na razne načine dolazi do stvaranja prašine i mikročestica. Na primer, niska relativna vlažnost vazduha dovodi do gubljenja vlage kod raznih predmeta (tkanine, tepiha, papira, odeće…) čime se oni mrve u ultrasitne čestice. Prašinu stvara i ljudska koža koja se neprekidno obnavlja i ljušti (perut npr.) stvarajući nevidljive mikroskopske ljuspice koje su, izmedju ostalog, i osnovna hrana grinjama. Inače, čoveku problem ne stvara samo prisustvo grinja, vec njihov izmet koji je veliki izazivač alergija i disajnih problema. Istraživanja su pokazala da u običnom tepihu ima i do 4 miliona grinja, a taj broj se povećava ukoliko se poveća i vlažnost u prostoriji (iznad 65%). Šta treba činiti? Suvišna vlaga se uspešno može eliminisati korišćenjem apsorbera vlage a grinje se mogu odstraniti korišćenjem nove generacije usisivača koji koriste vodu u procesu usisavanja. Strujanjem vazduha u prostoriji nečistoće se zadržavaju i na filterskim površinama klima-uredjaja pa su zbog toga kvalitetni filteri i njihovo redovno čišćenje i održavanje, veoma važni za očuvanje zdravlja.

Izbor klima uredjaja i mesta za montažu

Izbegavajte da vašu odluku o klima uredjaju donesete samo na osnovu cene uredjaja. Kvalitet instalacije bi trebao da bude prioritet, jer će taj kvalitet da odredjuje troškove energije, komfor i trajnost klima uredjaja. Ukoliko ste u mogućnosti izaberite kvalitetan i pouzdan klima uredjaj koji ima i opciju dogrevanja prostora (ugradjenu toplotnu pumpu), klima uredjaj koji poseduje inverter (vrši optimizaciju klimatizacije i štedi energiju) i ima ugradjen jonizator. Nedostatak negativnih jona prouzrokovan je time što se na sintetičkim materijalima, ekranima i ostalim elektronskim uredajima stvara statički elektricitet koji ih privlači. Jonizator vazduha generiše (stvara) negativne jone koji su neophodni organizmu za najvažnije životne funkcije. Nedostatak negativnih jona ima za posledicu nedostatak koncentracije i usporeno razmišljanje, malaksalost, osećaj napetosti i razdražljivosti. Pravilan izbor klima uredjaja zavisi o više faktora od kojih su najznačajniji položaj stana, veličina prostorije koja se rashladjuje, namena prostorije, zastakljene površine i njihov položaj u odnosu na strane sveta i osunčanost, postojeća termička izolacija zgrade, broj osoba koje borave u prostoriji, frekvencija ulazaka i izlazaka u/iz prostorije, kao i prisustvo uredjaja koji svojim radom zagrevaju prostoriju. Samo kompleksna kombinacija ovih parametara može dati odgovarajući odgovor a nikako sama kvadratura prostorije. Bolje opremljene firme za ugradnju klima uredjaja poseduju i kompjuterske programe za proračun dimenzionisanja odgovarajućeg uredjaja. Ali, da bi klima bila efikasna, tokom njenog rada svi prozori i spoljašnja vrata trebaju da budu zatvoreni. Prijatno osećanje, veća produktivnost i potpuno zadovoljstvo najviše zavise od pravilnog izbora mesta montaže unutrašnje jedinice klima uredjaja. Za hladjenje celog prostora neophodno je strujanje vazduha. Neprijatan osećaj strujanja hladnog vazduha kada iz klima uredjaja izlazi rashladjen vazduh temperature oko 12°C, lako se izbegava pravilnim izborom mesta montaže. Neki izvodjači predlažu mesto za montažu koje im ne zahteva mnogo truda i do koga je najlakše prići, ali loše izabrano mesto na koje se postavlja unutrašnja jedinica klima uredjaja i nepravilna upotreba mogu da budu uzrok prehlada i nezadovoljstva korisnika. Potrebno je postaviti klima uredjaj u oblasti oko prozora ili zida blizu centra prostorije, po mogućnosti izabrati najtamnije mesto u prostoriji, ali je najbolje proračun prepustiti stručnjaku.